Waarom een looptraining?

Waarom een looptraining (starten)?

Adfysio Personal Trainer Yannick deelt 10 voordelen van een looptraining

Hi, ik ben Yannick Vandersmissen, jouw Personal Trainer (PT) bij Adfysio in Kessel-Lo (Leuven). Laat mij jou inzicht geven in de gezondheid van jouw lichaam en je bepaalde tools en technieken aanreiken die je hiervoor kan inzetten. Naast het werk dat ik mag doen bij het multidisciplinair team van Adfysio, leer ik ook techniektraining aan de beloftevolle, jonge spelers bij OHL en ben ik zelf ook flankspeler en middenvelder bij KFC Dessel Sport.

Het spreekt voor zich dat ik zelf vaak loop en de technieken voor looptraining dagelijks bestudeer en verbeter. Daarnaast wil ik ook blijven bijleren over de gezondheid van de mens en studeer ik momenteel ook het klinische psycho-neuro-immunologie bij KPNI België. Lopen is gezond en heeft talrijke voordelen voor je lichaam en mentaal welzijn die ik graag met jou deel. Bovendien starten we een nieuw looptrainingsprogramma op maat en een groepsles looptraining.

Looptraining heeft veel voordelen op fysiek en mentaal vlak:

  1. Looptraining helpt je uithoudingsvermogen en conditie te verbeteren.
  2. Het geeft een boost aan je immuunsysteem waardoor de kans dat je ziek wordt van een virale infectie kleiner wordt.
  3. Loop je, dan is dat goed voor je hart en bevordert het de werking van je bloedsomloop.
  4. Lopen in de buitenlucht en in de natuur heeft positieve effecten op je mentaal welzijn en vermindert het risico op een depressie of burn-out.
  5. Je concentratievermogen en focus zal verbeteren.
  6. Je zelfvertrouwen vergroot omdat je weet waar je best op kan letten tijdens het lopen en dit op een bewuste en begeleide manier doet.
  7. Je stressniveau zal afnemen en je veerkracht vergroot. Tijdens het lopen kan je immers opgekropte of een teveel aan energie kwijt en kan je vaak ervaringen een plaats geven of krijg je een bepaald inzicht.
  8. Je leert je lichaam (beter) kennen en je zal (stress-) signalen ervan beter begrijpen en herkennen. Niet alleen tijdens het lopen maar ook in het dagdagelijkse leven.
  9. Je voelt je opgewekt want er komen endorfines (geluksstofjes) vrij (runners´ high).
  10. Je voelt je na het lopen trots en opgeladen omdat je tijd hebt gemaakt voor jezelf en voor je gezondheid. Deze positieve energie geef je door aan anderen.

Is lopen iets voor mij?

Ik hoor je het al denken, is lopen wel iets voor mij? Ik geloof dat lopen voor heel veel mensen toegankelijk is zolang dit gebeurt onder een goede begeleiding en een geïndividualiseerd loopschema dat afgestemd is op jouw kunnen en doelstellingen. Dit looptrainingsprogramma is zowel voor de volledig onervaren loper als ervaren lopers die zich bijvoorbeeld willen voorbereiden om een (halve) marathon te lopen zoals de Eindejaarscorrida in Leuven, de 20 km door Brussel of de Antwerp Marathon. In dit begeleid loopprogramma komt het multidisciplinaire karakter van ons Adfysio team jou volledig ten goede. Ik leg het je graag even uit.

Jouw looptraining gebeurt op een bewuste en veilige manier

Na een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten om te kijken of het klikt en om eventuele vragen te beantwoorden, vul jij thuis een vragenlijst in over je verwachtingen, medische geschiedenis, voeding, levensstijl, …. Dan starten we met een loopanalyse begeleid door een van onze sportkinesisten om te kijken hoe jouw huidige looptechniek is en je krijgt advies waar je best op let. Als we van mening zijn dat je beter niet zou lopen alvorens een bepaalde blessure genezen is, dan zullen we je dat ook adviseren. Op basis van al deze informatie en jouw eigen planning (werk, huishouden, hobby’s), creëer ik dan een persoonlijk loopschema voor jou waarmee we samen aan de slag kunnen.

Wat mag je verwachten van jouw persoonlijk loopschema?

Eén keer per week trainen we samen met een warm-up, een loopparcours en cooling down oefeningen. Zo kan ik jou adviseren zodat je blessurevrij blijft en je looptechniek kan verbeteren. We beginnen met een warm up in De Boomgaard (Wilselsesteenweg 68 in Kessel-Lo) en lopen dan naar en in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. De bedoeling is dat je zelf, afhankelijk van je loopschema, ook nog één of meerdere trainingen toevoegt in je eigen planning. Ik help je hier graag bij om het realistisch, haalbaar en veilig te maken en te houden. Begin 2024 starten we ook met een wekelijks looptraining in kleine groep op donderdagavonden dus als je wil, kan je hier ook aansluiten. Lees hier meer over deze wekelijkse groepsles looptraining.

Laat ons kennismaken

Heb je vragen en wens je een gratis intakegesprek, laat het me dan zeker weten op groepslessen@adfysio.be zodat we kunnen kennismaken en afstemmen of dit loopprogramma iets voor jou is. Dit kennismakingsgesprek kan live in Kessel-Lo bij Adfysio (Dieststesteenweg 178) of in De Boomgaard (Wilselsesteenweg 68) of online via Zoom. Wat jij verkiest.

Het is mijn passie om mensen te begeleiden naar een sterkere gezondheid dus kijk ik er echt naar uit om jou te ondersteunen in jouw loopavontuur.

Yannick
Personal Trainer Adfysio – Kessel-Lo (Leuven)