Body-Mind-Stressreductie

Stressreductie met TRE

 

Kom tot rust, op adem en in je kracht

 

TRE® – Tension Release Exercises – is een verrassend eenvoudige toegankelijke maar diepwerkende methode om lichaamsgericht je stress- en spanningsniveau te verlagen – met op korte en lange termijn positieve veranderingen op je welbevinden en gezondheid.

Al onze ervaringen worden opgeslagen in ons lichaam: de plezierige, fijne, liefdevolle, grappige, … momenten én de uitdagende, veeleisende, soms schokkende, angstige momenten, in werk en/of gezinssituaties, bij ingrijpende gebeurtenissen van welke aard ook, kortom alles wat op een of andere manier een indruk maakt en nalaat in ons (lichaams)systeem.

 

En er komt vaak nogal wat op ons af…

 

Je lichaam kan van stressreacties herstellen, toch zijn er meer dan eens te veel stressprikkels en blijkt dat we als mensen vaak erg goed zijn in het vasthouden van spanning die met stress gepaard gaat. Zo ontstaat er vaak zonder dat je dat zelf in de gaten hebt (chronisch) opgestapelde spanning. Je zenuwstelsel staat dan voortdurend in een alerte gespannen toestand. Op termijn kan zich dat laten voelen onder de vorm psycho-emotionele en lichamelijke ongemakken, je krijgt signalen als:

 • angst
 • vastgehouden verdriet
 • verminderde vitaliteit / weinig levenslust
 • chronische vermoeidheid – lage energie – uitgeblust gevoel
 • sportblessures
 • het contact met je lichaam kwijt zijn
 • een wandelend hoofd geworden zijn
 • burn-out
 • over je grenzen gaan
 • piekeren
 • onrust
 • emmer is vol / je overweldigd voelen / het overzicht verliezen
 • kort lontje
 • ipv aanpakken ga je uitstellen
 • maag / darmklachten
 • pijnlijke of stijve rug / heup / schouder / nek / kaak(spieren)
 • moeite met slapen
 • minder vrij kunnen ademen – geblokkeerd middenrif

Ook klachten waarvan je niet zou denken dat ze met stress/spanningen te maken kunnen hebben!

 

TRE® is dan een dankbare methodiek om je te ondersteunen en kan hierin snel positieve verandering brengen.

Stress verminderen: ontspannen via je natuurlijke ontladingssysteem

 

TRE® is een toegankelijke lichaamsgerichte methode en bestaat uit het uitvoeren van een reeks fysieke oefeningen die je natuurlijke ontladingsmechanisme ‘aan’ zetten. Het ontladen brengt spanning, die zich heeft opgestapeld in je lichaam, in beweging en geeft zo een uitweg aan deze vastgehouden spanning – zowel diepe (chronische) spanning als dagelijkse stress.

 

Het ontladen kalmeert je zenuwstelsel, er komt een herstelproces op gang. Hierdoor kan je lichaam terugkeren naar een natuurlijke ontspannen staat en ervaar je opnieuw/meer innerlijke rust (in hoofd en lijf) en komt er ruimte voor vitale energie. Je bouwt veerkracht en weerbaarheid op in je zenuwstelsel.

 

Het bijzondere van TRE® is dat als je het eenmaal goed hebt aangeleerd, je het ‘zelf’ kan toepassen, waar en wanneer je wil! Regelmatig toegepast is het een eenvoudige diepwerkende zelfzorg tool voor (dagdagelijkse) levenslange (preventieve) ondersteuning, je hebt zélf meer grip op stress en spanningen, het vergroot je zelfkracht, je functioneert beter.

Hoe werkt TRE?

 

Hilde Van Wijnsberghe is een gecertificeerde TRE®- Provider en begeleidt je graag bij het goed aanleren van TRE® als krachtige stressreducerende techniek.

 

Het gaat erom jezelf/je lichaam er goed in te leren kennen, te leren doseren en te weten hoe je TRE® kan aanpassen aan je persoonlijke mogelijkheden. Weet dat ieder mens/lichaam een heel eigen en unieke manier van ontladen heeft; er is ruimte en aandacht voor je persoonlijke ervaring. Ik begeleid je in je proces op een vriendelijke niet oordelende manier en leer je hoe je stap voor stap, laagje per laagje spanning kan ontladen. Ontladen kan soms wel intens zijn en in de begeleide sessies ben ik je co-piloot bij het leren hoe je voor jezelf kan regelen dat het ook dan comfortabel voor je blijft, dat je je er veilig en op je gemak bij voelt.

 

In een aantal begeleide individuele sessies kan je je de TRE® techniek komen eigen maken.

 

Ook als je TRE® al een tijdje toepast, kan je hier terecht om je TRE-proces te komen verruimen en verdiepen (als je merkt dat je proces ‘vastzit’ in een deel van je lichaam, als je merkt dat er altijd eenzelfde patroon wordt gevolgd,  je wil graag verandering brengen in je persoonlijke TRE® proces…)

 

Uiteraard kies je zelf hoe vaak je wil komen.

Preventief

 

Je kan TRE® ook preventief toepassen, voorkomen dat spanningen zich opstapelen en zo de effecten van stress een stap voor zijn; na je dagtaken kan je met TRE® heerlijk ont-spannen. Chronische stress krijgt zo geen kans.

 

Voorbij woorden

 

TRE® als lichaamsgerichte methode gaat voorbij woorden. Je hoeft niet te weten waar de spanning vandaan komt om de in je lichaam opgeslagen spanning te ontladen. Je activeert met TRE® een natuurlijke zelfhelende herstelreflex, je lichaam weet wat nodig is om spanning te ontladen en je kan dit in veiligheid en vertrouwen volgen.

 

Tarieven

 

De tarieven voor een individuele sessie of een duosessie (met partner, vriend(in), familielid… kan je hier terugvinden. Draag (losse) comfortabele kledij/broek en breng een drinkflesje met water mee.

Hilde Van Wijnsberghe

Ontmoet je therapeut

 

Als gecertificeerde TRE® – provider kan ik je bijstaan met de noodzakelijke kennis en achtergrond en laat ik dit hand in hand gaan met kennis uit de eigen ervaringen.

 

Tijdens de begeleiding word ik een medereiziger in je proces en jij geeft de weg aan. Ik geef je graag de ruimte om in jouw eigen tijd te ervaren en te ontdekken wat TRE® voor jou kan betekenen.

 

Leer Hilde beter kennen