Mind – Voice Dialogue

Voice Dialogue

 

Adfysio Kessel-Lo (Leuven)

 

Wanneer de wekker ’s morgens vroeg afloopt, wil één stemmetje in ons die wekker meteen uit het raam zwieren, een andere stem dat we opstaan en tijd nemen om rustig te ontbijten en nog een andere stem begint ons op te jagen en dreunt een lijst af van alles wat die dag nog moet gebeuren. Herkenbaar?

 

We hebben allemaal vele stemmen in ons. Deze stemmen zijn niet te verwarren met een dissociatieve identiteitsstoornis waarbij de bewustzijnscontinuïteit wegvalt wanneer van de ene naar de andere persoonlijkheid wordt geschakeld. Onze innerlijke stemmen zijn gewoon verschillende delen in ieder van ons met elk hun eigen energie, wil, verlangens, angsten,… In psychosynthese worden die verschillende delen ook wel subpersonen genoemd. Samen vormen ze tegenpoolparen.

Problemen kunnen ontstaan wanneer de spanning tussen subpersonen die recht tegenover elkaar staan niet meer te hanteren of te (ver)dragen valt. Als bijvoorbeeld de Slavendrijver telkens aan het stuur van onze bus zit en de Genieter opgesloten in de koffer, is de kans groot dat – wanneer dit onevenwicht te lang aanhoudt – we recht op een burn-out afstevenen. Of wanneer onze Innerlijke Criticus steeds de stem van ons Innerlijke Kind onderdrukt, dat misschien al jaren verstopt en weggedoken zit in het bagageruim, kan dat een flinke domper zetten op onze spontaniteit en levensvreugde.

 

Voice Dialogue is een uiterst geschikte methode om onze verschillende subpersonen zonder oordeel ruimte en een stem te geven. Door ons steeds meer te disidentificeren van subpersonen die gewoonlijk de bovenhand voeren en onderdrukte subpersonen domineren, voelen we ons steeds vrijer in onze keuze wanneer we welke subpersoon aan het stuur van onze bus laten plaatsnemen.

 

We leren beter om te gaan met de vaak hoog oplopende spanning tussen elk polariteitenpaar, zoals bijvoorbeeld tussen onze ‘Durfal’ en ons ‘Angsthaasje’, tussen onze ‘Sociale’ en onze ‘Kluizenaar’, tussen onze ‘Pleaser’ en onze ‘Rebel’, … Wanneer de ene pool meer begrip krijgt voor de andere en vice versa, neemt deze spanning zienderogen af. Alle energie die nodig was om een subpersoon te onderdrukken komt daarbij opnieuw vrij en zorgt voor meer levensenergie, veerkracht en balans.

Van innerlijk conflict naar innerlijke vrede. Van kakafonie naar harmonie.

Voice Dialogue kan worden ingezet bij onder andere de volgende klachten:

 

 • Innerlijk conflict
 • Verscheurd gevoel
 • Voor een dilemma staan
 • Keuzestress
 • Moeite om dicht bij jezelf te blijven
 • Snel wisselende emoties
 • Op de automatische piloot leven
 • Gevoel niet je volle potentieel te leven
 • Gevoel iets te moeten verbergen
 • Sterke Innerlijke Criticus
 • Onderdrukte emoties
 • Er krampachtig willen bijhoren
 • Gevoel niet je eigen leven te leven
 • Perfectionisme
 • Gevoel ander(en) te moeten redden

 

Mijn opleidingen geven me de nodige kennis en kunde om je te begeleiden tijdens moeilijke momenten in je leven. Mijn levenservaringen geven me de open blik, het open hart, het begrip en de warme, veilige bedding waarmee ik jouw verhaal zonder oordeel kan ontvangen. Alles wat je voelt of denkt mag er helemaal zijn. Je bent niet alleen en je hoeft de zware last niet alleen te dragen.

 

Graag wandel ik een stukje mee op jouw unieke levenspad om samen het leven dat diep vanbinnen in jou roept vorm te geven!

foto van gesprekstherapeute floor vens

Floor Vens

PSYCHOTHERAPIE bij Adfysio Kessel-Lo

 

Wil je graag leven vanuit jouw authentieke kern? Verlang je naar meer levensvreugde, zin en verbinding? Boek dan gerust een afspraak in bij onze psychotherapeute Floor.

Jouw unieke verhaal, hulpvraag en alles wat je voelt, denkt of zegt worden steeds in alle veiligheid, zonder oordeel en met respect ontvangen.

 

Bij vragen kan je ook altijd bij ons terecht via het e-mailadres gesprekstherapie@adfysio.be

Lees meer