Brainspotting is een diepgaande therapeutische methode die helpt bij het verwerken van trauma, stress, en emotionele blokkades. Het combineert elementen uit de neurobiologie, lichaamsgerichte therapie en oogbewegingsmethodes.
Brainspotting is m.a.w. een tool die begint waar de meeste klassieke gesprekstherapieën eindigen. Met Brainspotting is het mogelijk ervaringen te verwerken en symptomen aan te pakken die zich buiten het bereik van onze bewuste geest en verstandelijke vermogens bevinden.
Brainspotting werkt onmiddellijk in op de diepere hersenstructuren en het lichaam zonder dat het nodig is over je problemen te spreken of je ervaringen te analyseren. Het richt zich rechtstreeks op de onderliggende somatische (lichamelijke) / neurofysiologische component van je klacht.
Door specifieke oogposities—ook wel ‘brainspots’ genoemd—te gebruiken, krijgt het brein toegang tot diepere, onbewuste lagen van verwerking, zonder dat je uitgebreid over je ervaringen hoeft te praten.
Bij een Brainspotting-sessie wordt eerst gekeken naar het thema of de emotie waar je aan wil werken. Dit kan een specifieke gebeurtenis zijn, maar ook een vaag gevoel van spanning, stress of onrust. Vervolgens gaan we op zoek naar een ‘brainspot’—een oogpositie die verbonden is met datgene wat je voelt.
Wanneer de juiste plek is gevonden, houd je je blik hier gericht terwijl je lichaam en brein de vastzittende spanning verwerken. Dit gebeurt zonder dat je actief hoeft na te denken je ervaringen opnieuw hoeft te analyseren. Brainspotting werkt direct met de diepere, instinctieve delen van de hersenen—met name het limbisch systeem en de hersenstam—waar onverwerkte stress en trauma worden opgeslagen.
Brainspotting kan worden gedaan in stilte of met bilaterale muziek, die de verwerking extra ondersteunt. Tijdens de sessie wordt je aangemoedigd om te observeren welke lichaamssensaties zich aandienen. Je wordt ondersteunt om hier ruimte aan te geven zodat verwerking kan plaatsvinden.
Brainspotting wordt vaak ingezet bij:
Brainspotting kan zowel als aanvulling op gesprekstherapie of als een op zichzelf staande therapievorm worden ingezet.
Soms is het moeilijk om te weten welke vorm van psychotherapie het meest aangewezen is voor jou. Geen nood, of je je nu aanmeldt voor gesprekstherapie, brainspotting of een lichaamsgerichte psychotherapievorm, we bekijken samen welke je nood is en welke therapie op dit moment het meest aangewezen is voor jou.
Elke Pepermans
Bij Elke kunnen volwassenen (+21 jaar) terecht voor gesprekstherapie, lichaamsgerichte psychotherapie, brainspotting en Voice Dialogue.