5 tips om je minder opgeblazen te voelen tijdens de feestdagen

5 tips om je minder opgeblazen te voelen tijdens de feestdagen

Hoe voorkom je dat een uitgebreid kerst- of nieuwjaarsmenu ervoor zorgt dat je je opgeblazen voelt?

 

De feestdagen zijn om verschillende redenen voor velen onder ons de meest geanticipeerde tijd van het jaar. Je kan quality time doorbrengen met je familie en vrienden, zonder je druk te maken over school- of werkverantwoordelijkheden. Daarnaast kan je genieten van feestelijke lekkernijen en heerlijke drankjes. Voor veel mensen is het hoogtepunt van de feestdagen dan ook niet de cadeautjes onder boom, maar de overvloed aan heerlijk eten.

Niet alleen eet je tijdens de feestdagen misschien dingen die je doorheen de rest van het jaar vermijdt, maar ook de hoeveelheden liggen doorgaans wat hoger. En te veel van wat dan ook – inclusief het heerlijke lamsgebraad van je tante – is niet goed voor je, en kan resulteren in allerhande ongemakken die je liever vermijdt aan het feestdiner.

Enkele van de meest voorkomende klachten rond de feestdagen zijn problemen met spijsvertering, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Om je darmen en je spijsvertering wat te ondersteunen tijdens de mooiste tijd van het jaar, vind je hieronder alvast enkele tips:

 

1. Kies dagelijks voor ten minste 1 gezonde maaltijd of 1 gezond gerecht

 

De feestdagen hoeven niet non-stop alcohol, suikerrijke desserts en kroketten te zijn. Kies – wanneer je de mogelijkheid hebt – om je lichaam te ondersteunen met veel groenten (400 à 500 g per dag), fruit, vezels (groenten, noten, zaden, pitten en volle graansoorten) en gezonde eiwitten (vette vis, gevogelte, een biologisch eitje, peulvruchten, tempeh, tofu,…). Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende nutriënten binnenkrijgt en voorkom je dat je te veel gaat eten wanneer je aanschuift aan de feesttafel.

Een andere optie is om zelf een gezonde versie van een bepaald gerecht te voorzien, zodat je familie en vrienden kunnen zien (en vooral proeven) dat gezond ook heel lekker kan zijn.

 

2. Eet mindful en gebruik supplementen om je spijsvertering – waar nodig – te ondersteunen

 

Belangrijk om te weten is dat je spijsvertering in de mond begint. Neem dus de tijd en kauw je eten goed. Ons lichaam heeft ongeveer 20 minuten nodig om verzadiging te registreren. Als je een snelle eter bent, sta je je hersenen niet toe om te communiceren dat je vol zit en als gevolg daarvan kan het zijn dat je te veel eet. Een tip: leg je bestek neer tussen elke hap en kauw minstens 10 keer.

Daarnaast kan je spijsverteringsenzymen (amylase, pepsine, tolerase, lactase, bromelaïne, papaïne,…) inzetten om je spijsvertering te ondersteunen. Deze enzymen zijn als het ware de “schaartjes” die ons voedsel in stukjes knippen, waardoor het beter kan worden verteerd en de nutriënten goed kunnen worden opgenomen. Kies voor een supplement dat verschillende enzymen bevat, en neem dit voor de maaltijd in.

De dag na je feestmaal nog steeds last? Probeer dan eens een shotje pure Aloë Vera, het kalmeert je maag en darmen en vermindert een opgeblazen gevoel.

 

3. Hydrateer met voldoende water

 

De meeste mensen vergeten voldoende water te drinken, zelfs op gewone dagen. Maar jezelf hydrateren met water is des te belangrijker tijdens de feestdagen, net omdat uitdrogend eten en drinken zoals hartige maaltijden, zoute (en zoete) lekkernijen, feestelijke alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken in overvloed aanwezig zijn.

Voldoende water drinken zorgt er niet alleen voor dat je lichaam gehydrateerd blijft, maar ondersteunt ook uw spijsvertering en zorgt ervoor dat je je niet overeet.

 

4. Geniet van een wandeling na de maaltijd

 

Hoe aanlokkelijk het idee van een dutje na een zware feestmaaltijd ook is, toegeven aan je food coma is niet altijd het beste idee. Een wandeling maken na de maaltijd helpt je om voldoende maagzuur aan te maken en stimuleert je spijsvertering, waardoor deze vlotter verloopt.

 

5. Geniet van de feestdagen

 

Met bovenstaande tips kan je er alvast voor zorgen dat een opgeblazen gevoel geen roet in het eten strooit tijdens de feestdagen. Het belangrijkste is echter dat je volop geniet van de momenten met familie en vrienden en het lekkere eten. Voel je niet schuldig wanneer je iets meer eet dan normaal, die paar dagen zullen geen groot verschil maken.

Te veel nadenken over het feit dat je waarschijnlijk te veel hebt gegeten tijdens de feestdagen, bevordert alleen maar eventuele (buik)klachten. Probeer dus te ontspannen en geniet van de feestdagen!

Voedingsadvies bij Adfysio Kessel-Lo

 

Mocht je hier graag in begeleid worden, boek dan gerust een afspraak in bij onze voedingsdeskundige Titia.

Zij neemt je met plezier mee in de wondere wereld van supplementen en helpt je bij de aanpak van stress door middel van voeding, slaap en leefstijl.

Bij vragen kan je ook altijd bij ons terecht via het e-mailadres voedingsadvies@adfysio.be.