Wat zijn supplementen en waarom zou je ze inzetten?

Wat zijn supplementen en waarom zou je ze inzetten?

Supplementen: wat verstaan we daar eigenlijk onder?

 

Tegenwoordig is het aanbod van supplementen enorm. Het is daarom belangrijk om uit te vinden waar jouw gezondheid baat bij heeft, want de behoefte kan erg verschillen van persoon tot persoon. Een persoonlijke aanpak is dus van belang. 

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, capsules, druppels of drankjes en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Ze kunnen bestaan uit:

  • Vitamines (vitamine A, B-complex, C,…) – waarbij we onderscheid maken tussen wateroplosbare en vetoplosbare vitamines;
  • Mineralen (ijzer, zink, selenium,…)
  • Planten of kruiden (groene thee, kurkuma,…)
  • Andere bio-actieve stoffen die een werking uitoefenen in het lichaam (co-enzym Q10, propolis,…).

Voedingssupplementen kunnen zowel uit 1 actieve stof (vb.: vitamine C) of uit meerdere actieve stoffen (vb.: multivitamine) bestaan. Deze vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die we van nature kunnen terugvinden in eten en drinken. Het is wel zo dat ons lichaam de voedingsstoffen in supplementen makkelijker opneemt dan de voedingsstoffen uit onze voeding.

Vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen spelen een rol bij allerhande lichaamsfuncties, zoals energievoorziening, het optimaal functioneren van het immuunsysteem, werking van het zenuwstelsel en botbehoud. Bij een tekort aan vitamines kan het dus voorkomen dat bepaalde lichaamsprocessen minder goed werken en kan je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, een verminderde weerstand en ontstekingen.

 

Het verschil met medicijnen

 

Er kan wel eens verwarring zijn tussen medicijnen en supplementen omdat ze er qua grootte of vorm hetzelfde uitzien. Het zou gemakkelijk zijn om aan te nemen dat ze allebei worden gebruikt voor het aanpakken van de oorzaak van je klachten.

De 8 grootste verschillen tussen medicijnen en supplementen:

  1. Voedingssupplementen pakken de oorzaak aan terwijl medicijnen vooral worden ingezet wanneer er bepaalde symptomen zijn. Ze werken dus vooral symptomatisch en proberen de gevolgen van een eventueel voedingstekort op te heffen. Supplementen gaan ook preventief werken om zo een voedingstekort (en op lange termijn levensstijlziektes) te vermijden.
  2. Een voedingsstof (die je terugvindt in supplementen) is intrinsiek onderdeel van de stofwisseling en kan stofwisselingsprocessen, én daarbij dus je lichaam, ondersteunen. Dit in tegenstelling tot medicijnen, die hun werking danken aan het blokkeren of remmen van bepaalde stofwisselingsprocessen, waardoor bijvoorbeeld de pijn wordt verlicht. Ze genezen dus niet, maar verlichten slechts tijdelijk (gedurende de inname).
  3. Voedingsstoffen die je terugvindt in (kwalitatieve) suppletie wordt door het lichaam herkend als lichaamseigen, terwijl medicijnen vaak lichaamsvreemde stoffen bevatten.
  4. Medicijnen werken bij voorkeur alleen. Voedingsstoffen werken net complementair, en dat doen ze in elke lichaamscel. Is er een tekort aan één voedingsstof? Dan is dit de zwakste schakel in de stofwisselingsmachine, waardoor het radarwerk niet optimaal meer kan functioneren.
  5. Sommige vitamines (of mineralen) zijn essentiële voedingsstoffen. Dat wil zeggen dat ons lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken, maar we kunnen niet zonder. We moeten ze dus uit suppletie halen.

 

Kort samengevat kan medicatie er dus voor zorgen dat het lichaam net meer uit balans wordt gebracht doordat het bepaalde processen gaat verstoren, blokkeren of remmen. Supplementen ondersteunen het lichaam als het ware met extra ‘ondersteunend personeel’, om zo de cellen en de homeostase (de natuurlijke balans) te helpen herstellen.

 

Kiezen voor suppletie als aanvulling (m.a.w. zijn ze echt nodig?)

 

Op de vraag of suppletie écht nodig is, is het antwoord ‘nee’. Want wat betekent “écht nodig”? Het slikken van supplementen is niet van levensbelang en een leven zonder voedingssupplementen is zeker een optie. Laten we voorop stellen: een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon in combinatie met een gezonde levensstijl zijn de absolute basis, en die kun je nooit evenaren met supplementen. Maar, als aanvulling op deze behoeften kunnen voedingssupplementen zeker hun waarde hebben.

Onze veeleisende levensstijl en ons drukke leven zorgt voor een verhoogde behoefte aan bepaalde nutriënten (zoals bijvoorbeeld vitamine C en D). Daarbij komt nog dat we minder in staat zijn om nutriënten op te nemen naarmate we ouder worden of wanneer we specifieke medicijnen slikken. Daarnaast is het moeilijk om alle nodige voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen via je voeding. De grond waar onze groenten en fruit op worden verbouwd is namelijk aangetast door verandering in bodemvruchtbaarheid en de toenemende bodemverarming. Daarom krijg je zelfs met een optimaal voedingspatroon niet altijd voldoende voedingsstoffen binnen.

 

Welke supplementen heb ik dan nodig?

 

Tegenwoordig is het aanbod van supplementen enorm. Het is daarom belangrijk om uit te vinden waar jouw gezondheid baat bij heeft, want de behoefte kan erg verschillen van persoon tot persoon. Daarom hebben wij voor jou een selectie gemaakt van supplementen die jou op verschillende manieren kunnen ondersteunen én die door ons gecheckt zijn op kwaliteit en samenstelling. Benieuwd welke dat zijn? Kijk dan snel op deze pagina of ga rechtstreeks naar de webshop

Liever verschillende supplementen combineren om zo nog doelgerichter te gaan werken aan een specifieke klacht? Bij Adfysio hebben we ook een aantal pakketten samengesteld waarbij de verschillende supplementen elkaar gaan versterken. Daarnaast krijg je ook nog eens een mooie korting! 

We stellen bij Adfysio te allen tijde het belang van een gezonde levensstijl en gevarieerde voeding voorop. We zien voedingssupplementen dus altijd als aanvulling, niet als vervanging.

Wil je graag advies?

 

Laat je je voor de keuze van de juiste voedingssupplementen graag begeleiden door een expert? Of wil je graag een plan op maat?  Maak dan snel een afspraak met onze voedingsdeskundige Titia. Zij neemt je met plezier mee in de wondere wereld van supplementen en helpt je bij de aanpak van stress door middel van voeding, slaap en leefstijl. Bij vragen kan je ook altijd bij ons terecht via het e-mailadres voedingsadvies@adfysio.be.

Bronnen / inspiratie: