Blog over mindfulness

Mindfulness

Poetsen alsof het een kinderdroom is die uitkomt

Geschreven door mindfulness coach Jelle Dehaen

Er bestaan veel misverstanden over mindfulness. Het is geen spirituele praktijk die je enkel in een klooster op een berg in Tibet kan doen. Het is een skill die ons alledaagse leven beter maakt. Natuurlijk kan je mindful zijn in kleermakerszit op een meditatiekussen, maar in deze korte oefening zullen we proberen mindful te poetsen. Je kan deze oefening eerst grondig lezen en dan toepassen of op Spotify luisteren naar een ingesproken variant ervan: ‘Poetsen alsof het een kinderdroom is die uitkomt’.

Het belangrijkste is de intentie waarmee je mindfulness beoefent. Een intentie is geen doel. Een doel is iets dat je wil bereiken en vervolgens kan afvinken op je bucketlist. Rijk, gelukkig of populair zijn; dat zijn allemaal doelen. Het is mooi om naar zoiets toe te werken, maar vaak hangt het succes daarvan niet enkel van ons af. Bovendien is de vraag of we echt gelukkig zijn als we een steenrijk Instagram-fenomeen worden? Onze hersenen zijn evolutionaire ontevredenheidsmachines die ons permanent onrustig maken, altijd op zoek naar de volgende kick.

Tijdens deze oefening proberen we elk doel los te laten, en ons volledig op onze intenties te concentreren. Een intentie is de attitude waarmee je iets doet. Misschien is die activiteit ontzettend leuk of misschien vreselijk stom, maar onze intentie staat daar los van. Het is de manier waarop we iets doen. Probeer voor deze oefening een intentie van oprechte nieuwsgierigheid te cultiveren. Concreet: poets alsof je dat nog nooit gedaan hebt. Wees benieuwd naar hoe poetsen echt voelt, alsof je een alien bent die daarover verslag moet uitbrengen aan zijn planeet. Wees daarbij nieuwsgierig naar het poetsen zelf, maar ook naar jouw ideeën, associaties, emoties en lichamelijke gewaarwordingen.

Check eerst in bij jezelf. Hoe voel je je? Gestresseerd? Denk je aan alle taakjes op je to-do-list? Of ben je net ontspannen? Kijk je op tegen het poetsen of vind je dat op een rare manier leuk? Geen enkel gevoel is goed of slecht, stel het gewoon vast.

Vervolgens neem je je poetsgerief. Wees nieuwsgierig naar hoe je borstel of stofzuiger echt aanvoelen. Warm? Koud? Glad? Ruw? Zwaar? Licht? En als je dweilt, hoe voelt het water aan?

Probeer elke ervaring met een open geest te ontvangen. Wees niet bang voor wat speelsheid. Wijd jezelf volledig aan dit taakje. Beeld je in dat je een kunstenaar bent: jij bent Picasso en de dweil is jouw verfborstel.

Natuurlijk zullen je gedachten honderden keren wegdrijven. Als jouw geest op de mijne lijkt heb je al acht keer aan een volgend taakje gedacht. Aan die mails die nog verstuurd moeten worden. Aan de vervelende opmerking die een collega zes uur geleden maakte, aan een niet uitgepraat conflict met een vriend. Het is niet erg dat je afgeleid bent, dat is nu eenmaal hoe ons brein werkt. Telkens dat gebeurt, stel je vast dat je aan iets anders denkt en breng je je aandacht op een zachte manier terug naar het poetsen.

Herhaal je eigen intentie om nieuwsgierig te zijn. Breng die nieuwsgierigheid naar je lichaam. Hoe voelt je rug? Je armen? Je benen? Je hoeft pijn niet weg te duwen, maar onderzoek hoe dat voelt. Is pijn altijd exact hetzelfde gevoel? Pulseert hij? Is hij soms minder fel? En hoe reageer je zelf op pijn? Probeer je dat gevoel onmiddellijk uit te bannen of kun je daar nieuwsgierig bij aanwezig zijn?

Na enkele minuten mag je de oefeningen stoppen. Probeer ook dan nieuwsgierig te zijn en jezelf enkele vragen te stellen. Hoe voel je je nu? Heb je meer energie of minder? Meer rust of minder? Heb je van het poetsen genoten of vond je het even stom als anders? Of wie weet, nog stommer? Er zijn geen juiste of foute antwoorden. Onze intentie was om nieuwsgierig te zijn. Dat proberen we altijd te zijn, of onze ervaringen nu prettig zijn of niet.

Het bijzondere van mindfulness is dat we niets proberen te bereiken, maar het moment verwelkomen. In ál zijn facetten, de goede en de slechte. Waar ons dat zal brengen kunnen we  onmogelijk voorspellen, maar in mijn ervaring – en die van vele miljoenen mensen doorheen duizenden jaren – eindig je ergens beter.

Wil jij mindfulness ontdekken?

 

Lees er meer over op onze website.

Boek een afspraak met Jelle

Neem deel aan een groepsles mindfulness . De lessen starten januari 2025 maar je kunt je nu al inschrijven. Deze lessen maken geen deel uit van een reeks, je bent welkom bij elke les.

Beluister de Spotify afleveringen van ‘Project Nietsnut’ van Jelle:

  • Rusteloos mediteren. Deze mindfulness oefening is bedoeld voor als je je wat onrustig voelt. Voor die mensen die mindfulness maar niets vinden omdat ze van zichzelf  denken dat ze daarvoor te rusteloos zijn.
  • Nietsnutten zoals een berg. We gaan niets doen. En dat klinkt supersimpel maar dat durft toch wel eens tegenvallen. Probeer het eens uit.

Mindfulness coach Jelle Dehaen