De drie meest gestelde vragen aan onze bekkenbodemkinesitherapeut Lise

De drie meest gestelde vragen aan onze bekkenbodemkinesitherapeut Lise

Is het ongezond om mijn plas op te houden? 

 

“Wanneer je af en toe uit praktische overwegingen het plassen uitstelt, hoeft dit zeker geen probleem te zijn. Als je onderweg bent of in een lange rij aan de kassa van de winkel staat, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je beslist nog even te wachten met plassen en het zijn ook je bekkenbodemspieren die zich dan opspannen om dit mogelijk te maken.

Als je dit uit gewoonte doet en op regelmatige basis om bijvoorbeeld “toch nog snel even iets af te werken” of omdat je misschien niet graag naar een andere toilet gaat dan thuis, kan dit op termijn wél nadelige gevolgen hebben.

In een normale situatie zal wanneer je blaas zich voldoende heeft gevuld met urine, de blaasspier als reactie hierop samentrekken en met ontspannen bekkenbodemspieren kan je op die manier op een efficiënte manier plassen.

Regelmatig je plas ophouden, brengt je blaas op rek en kan in een verminderde blaasspierfunctie resulteren. Het spierweefsel heeft dan minder kracht om samen te trekken bij een volle blaas en voelt dit ook minder goed aan waardoor leegplassen minder makkelijk wordt en klachten zoals urineverlies op de loer liggen.”

Mag ik meeduwen tijdens het plassen als ik gehaast ben?

 

“Zelf wat meeduwen tijdens het plassen kan vanzelfsprekend lijken om die dunne en langere plas te versnellen maar dit is absoluut te vermijden. Als de blaasspier samentrekt en jij je bekkenbodemspieren goed ontspant, zou je blaas zich in enkele seconden moeten kunnen ledigen zonder dat je moet meeduwen. Hierbij is ook een goede toilethouding van belang.”

Kan mijn rugpijn te maken hebben met mijn bekkenbodemspieren?

 

“Dit kan zeker, er is een sterke link tussen de bekkenbodem en rugklachten.
Je bekkenbodemspieren moeten goed samenwerken met je hele lichaam om je lichaam van een goede rompstabiliteit “core-stability” te kunnen voorzien. Ze moeten een stabiliserende functie uitoefenen en steun bieden aan de organen (met met andere structuren zoals ligamenten). De stabiliserende rugspieren, buikspieren, ademhalingsspier en bekkenbodemspieren werken hierbij nauw samen. Bij zowel zwakke bekkenbodemspieren als zeer gespannen bekkenbodemspieren kunnen rugklachten worden ervaren. Het is belangrijk te leren je bekkenbodemspieren goed op te trainen en ze correct te leren gebruiken. Hierbij is een goede coördinatie belangrijk, is je ademhaling belangrijk, moeten deze worden versterkt in verschillende houdingen voor een goed resultaat en met oog op een zo functioneel mogelijke training waarbij je bekkenbodemspieren ook moeten kunnen ontspannen wanneer ze niet moeten werken.”

Heb jij ook een vraag? Wil je graag advies?

Mail onze Adfysio kinesitherapeute Lise. Zij staat voor je klaar om je te helpen en ondersteunen bij bekkenbodemrevalidatie, prenatale kine & postnatale kinesitherapie.

  • Pelvische reëducatie of bekkenbodemrevalidatie richt zich op het optimaliseren van de bekkenbodemspieren en hun functies.
  • Tijdens je zwangerschap, kan prenatale kinesitherapie je ondersteunen om ongemakken te voorkomen of te beheersen en je voor te bereiden op de fysieke eisen van de bevalling.
  • Ook na je bevalling, kan postnatale kine je ondersteunen bij het herstel en het versterken van je lichaam na de doorgemaakte veranderingen tijdens de zwangerschap en bevalling.