16 okt Tips om te blijven bewegen volgens onze yogadocente Joni
6 tips om te blijven bewegen/sporten
We kennen dat gevoel allemaal! Je was goed begonnen, je had je ingeschreven voor die groepsles en had goede voornemens. Deze keer ging het anders zijn. Maar een halve maand later, is de motivatie ver te zoeken. Da’s voor veel mensen heel herkenbaar! Terwijl we allemaal wel weten dat bewegen (en ook rust) goed voor ons is. Vandaar dat ik graag volgende concrete tips met je deel.
Mijn naam is Joni, naast het werken achter de schermen van de multidisciplinaire praktijk Adfysio, geef ik er ook les als yogadocente. En ik hoor je al denken: “Aja, maar jij bent yogadocente, dan is het gemakkelijk om lenig, sterk en gezond te blijven.” Zo werkt het helaas niet want een les geven, is iets helemaal anders dan een les volgen. Lesgeven is mijn passie en geeft me op vele vlakken voldoening. Maar het is geen me-momentje. Mijn aandacht ligt immers bij de deelnemers, niet bij (de zorg voor) mezelf. Maw, ook ik blijf het een uitdaging vinden om naast mijn gezin, werk en huishouden, tijd te maken om te blijven zorgen voor mezelf. Iedere dag en iedere week is immers anders. Toch zijn er een aantal zaken die me helpen en ondersteunen om gemotiveerd te blijven bewegen. Graag deel ik deze tips met jou, wie weet zit er iets tussen dat jou kan (blijven) motiveren.
1. Plan, anders komt het er niet van
Ben jij ook zo iemand die al snel zichzelf of hetgeen je hebt gepland, opzij zal schuiven voor iets van het werk of de kids of … Natuurlijk is daar op zich niets mis mee. Iemand helpen, ik kan het alleen maar aanmoedigen. Maar ik heb bij mezelf opgemerkt dat ik het systematisch doe en dan zorg je op de duur nog maar weinig voor jezelf.
Het enige wat bij mij écht helpt, is om mijn bewegingsmoment(en)/sport vast te leggen in mijn agenda. Echt een afspraak maken met mezelf. Een afspraak, zeg ik immers niet af, ook niet met mezelf. Dus plannen die handel. Neem je agenda erbij en boek die lessen. Hoe ik dat doe? Ik doe dat wekelijks. Op zondagavond neem ik plaats in mijn favoriete zetel met een headphone op en bekijk ik mijn komende week in mijn papieren agenda. Ik kijk wanneer er eventueel momenten (kunnen) zijn dat ik zorg draag voor mezelf en duid deze aan in het groen. Ik ben nogal visueel ingesteld en zo kan ik in 1 oogopslag zien:
- hoeveel keer er een bewegingsmoment is de komende week (en dat verschilt bij mij week tot week)
- of er voldoende variatie zit in mijn beweging en of ik voldoende afwissel met rustmomenten
- of mijn bewegingsmomenten ook aangepast zijn aan alle andere zaken die zullen gebeuren die week. In een drukkere week op werkvlak, zal ik zachtere bewegingsvormen kiezen zoals Relax Yin Yoga of een wandeling in het bos.
Extra tip: in de wekelijkse groepsles Vinyasa Yoga zijn er die hun 10-beurtenkaart kopen en meteen al hun 10 lessen vastleggen in hun agenda. Weken op voorhand dus. Dan ligt dat al vast en zijn ze ook zeker van hun plekje in de groepsles. Als het dan toch een keertje niet lukt, dan annuleren ze gratis ten laatste 24u op voorhand. (Pssst: je kunt nu tem 6 december genieten van 10% korting op alle beurtenkaarten. Gebruik promocode INBALANS in de Adfysio webshop)
2. Love what you do. Do what you love.
Kies een bewegingsvorm die je graag doet. Bij mij duurde het even voor ik gevonden had welke les me nu juist gaf wat ik nodig had. Ik heb vanalles geprobeerd. En da’s ok. Geef jezelf ook even de tijd om verschillende lessen en stijlen te proberen. Ook docenten hebben ieder hun eigen unieke stijl. Leer hen kennen. Een gratis groepsles kan helpen om de sfeer op te snuiven, na te gaan of er een klik is met je docent(e), of het tijdstip goed past … Als je les je plezier en/of rust schenkt, dan blijf je ook gemotiveerder om die te blijven volgen.
Extra tip: voel je je niet thuis in een groepsles of ben je wat onzeker? Forceer jezelf dan niet en boek dan een privéles of volg een groepsles online.
3. Waarom? Daarom!
Noteer je intentie/bedoeling. Waarom heb je je in de eerste plaats ingeschreven voor die groepsles? Die reden kan vanalles zijn, fysiek, praktisch, emotioneel, verveling, geestelijke gezondheid, werken aan iets, genezing, gemoedsrust, … Noteer die intentie/reden en leg deze in het zicht zodat je er niet kan naastkijken. Enkele voorbeelden:
- schrijf de reden simpelweg op een post-it en plak deze op je ijskast, de spiegel van je badkamer of in je papieren agenda
- kies een motiverende quote online die bij je past en die je herinnert waarom je wil sporten. Plaats deze quote dan als startscherm op je smartphone.
Extra tip: als je van het bewegingsmoment een zoveelste “moetje” maakt in je hoofd, dan gaat dat ook zo aanvoelen en maak je het voor jezelf mentaal zwaar(der). Dus creëer de juiste mindset door simpelweg “ik moet sporten” te veranderen naar “ik wil graag sporten”.
4. Voor en na.
Maak nota van je vooruitgang/proces. Het kan je ook helpen om op te schrijven hoe je je voelt voor je les en hoe je je voelt na je les. Als je hier bij stil staat en het eventueel noteert, dan merk je misschien een onmiddellijke verandering of merk je na een tijdje een verschil, een bepaald denkpatroon dat verschuift, energie die toeneemt, meer rust in je hoofd, wilskracht die groeit, meer geduld met anderen, meer focus op het werk, …
- als je al journalt, neem dan ook dit voor- en na-gevoel mee op
- sommige smartwatches en appjes noteren je stressniveau, je hartslag, je activiteiten, je slaaproutine, … en hebben ook een mogelijkheid om zelf notities te maken bij hoe je je voelt. Door de resultaten op mijn smartwatch te observeren, heb ik gemerkt dat ik na een krachttraining sessie beter slaap dus probeer ik dat ook wekelijks 1x in te plannen.
Extra tip: sommigen houden van een trainingsschema en dat motiveert hen en is hun houvast. Ben jij zo iemand? Super! Mijn collega’s, de sportieve sportkinesisten helpen je graag verder om je doel te bereiken of het nu is om je voor te bereiden op een (halve) marathon of om zonder blessures te (blijven) sporten. Het enige wat ik mezelf opleg momenteel is eenvoudiger, namelijk om elke dag te bewegen én om te rusten.
5. Variatie zorgt voor motivatie
Ik heb echt behoefte aan afwisseling. Dan eens wandelen in het bos, dan een cardio- en krachttraining waarbij ik in het zweet sta, dan ontspannen en zacht stretchen met yin yoga, een keer pilates op zondag, eens gaan zwemmen, … Heerlijk die variatie!
- Zo blijft heel mijn lichaam gezond, doordat ik niet altijd op dezelfde spiergroepen en gewrichten werk en heb ik zo minder kans op blessures
- Zo zorg ik ook voor de nodige rust en kan ik afwisselen tussen intensievere en meer zachte bewegingsvormen.
- Maar ook de flexibiliteit dat variatie biedt in mijn agenda is fijn. Want als die ene les eens niet lukt in mijn drukke week, probeer ik een andere, op een ander moment.
- En vooral: het blijft leuk! Het wordt niet saai en zo blijf ik gemotiveerd.
Extra tip: ook je foldertje met alle groepslessen hang je best in het zicht. Ik gebruik het foldertje als bladwijzer in mijn agenda en er hangt er ook eentje aan mijn ijskast. Een reminder voor jezelf.
6. Whatsappgroepje ‘yogamaatjes’
Een sportmaatje is fijn om je bewegingsplezier te delen. Het werkt motiverend maar niet als je je sportmoment afzegt, telkens als je maatje eens een keer niet mee komt. Ik heb het geluk deel te mogen uitmaken van een whatsapp groepje ‘yogamaatjes’. Het idee is dat we elkaar motiveren door te delen wanneer we naar welke yogales gaan. Het idee is niet dat we allemaal samen moeten gaan. De drukke agenda’s laten dat immers niet toe en dat hoeft ook niet. Maar wel dat je weet: “goed, die gaat naar die yogales, ik check even mijn agenda en ga mee als ik kan. Het werkt heerlijk motiverend. Want zelfs wanneer je niet kan, motiveert het toch om dan een andere keer te gaan. Al is het dan solo.
Extra tip: geraak niet gefrustreerd, als het deze week niet lukt. Da’s ok. De ene week is de andere niet. Gebruik liever die energie om nieuwe plannen te maken de komende week. En wees trots op jezelf dat je de tijd neemt om zorg te dragen voor jezelf.