
11 feb Blog: hoe werkt de EMDR-therapiemethode?
Behandelingsmethode voor jouw angst- en traumagerelateerde klachten
De 4 meestgestelde vragen over de EMDR-therapiemethode?
Geschreven door psychotherapeut & EMDR-therapeut Floor Vens
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gebeurt in een veilige omgeving en onder begeleiding van een gecertificeerd EMDR-therapeut.
Onze psychotherapeut en EMDR-therapeut Floor Vens van de groepspraktijk Adfysio in Kessel-Lo (Leuven) heeft al talrijke mensen kunnen helpen met de EMDR-therapiemethode. Zij neemt momenteel nieuwe cliënten aan.
Maar misschien heb je wel enkele vragen over EMDR?
Zoals: kan die EMDR-therapie mij echt helpen?
Is dit wetenschappelijk bewezen?
Hoe snel werkt EMDR?
Deze en andere vragen worden hieronder beantwoord door Floor.
1. Kan de EMDR-therapie mij helpen?
Dat kan. De EMDR-behandelingsmethode is aangewezen bij o.m. volgende klachten:
- onverwerkt trauma/PTSS
- angsten/paniekaanvallen
- specifieke fobieën (bv. claustrofobie)
- anticipatieangst/faalangst
- terugkerende dwanggedachten
- overmatige alertheid/waakzaamheid
- te sterk verantwoordelijkheidsgevoel
- slaap- en concentratiestoornissen
- nachtmerries/flashbacks
- gevangen in het verleden
- overspoelende emoties
- woedeaanvallen
- blokkeren
- overmatig pleasen
- schuldgevoel/boosheid
- machteloos gevoel
- vlucht-/vermijdingsgedrag
- pestervaringen/laag zelfbeeld
2. Hoe werkt de EMDR-therapie?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gebeurt in een veilige omgeving en onder begeleiding van een gecertificeerd EMDR-therapeut.
Deze vraagt jouw aandacht voor een bepaalde herinnering of beeld en gebruikt tegelijkertijd afleidende stimuli die jouw werkgeheugen activeren. Dat werkgeheugen wordt actief wanneer we onze aandacht richten op iets in het ‘hier en nu’, bv. wanneer je de vlucht van een vogel volgt, een rekensom maakt of oogbewegingen maakt.
Waarom vraagt je EMDR-therapeut om dit te doen?
Oogbewegingen zijn één van de meest uitdagende taken voor je werkgeheugen. Ieders werkgeheugen is immers beperkt d.w.z. dat we aan weinig dingen tegelijk onze aandacht kunnen schenken. Door je aandacht op een bepaalde herinnering of beeld te richten tijdens de oogbewegingen, kan de spanning of lading die gekoppeld is aan deze herinnering of dit beeld , niet tegelijk met de oogbewegingen in het (gelimiteerde) werkgeheugen blijven, met als gevolg dat die spanning of lading vanzelf afneemt.
We halen als het ware letterlijk de spanning van het beeld of de herinnering af tot je rustig (en vaak ook met een vredig gevoel) in het ‘hier en nu’ kan blijven. Door deze therapeutische EMDR-methode word je niet meer terug gekatapulteerd naar het verleden of overspoeld door emoties, wat typerend is voor onverwerkt trauma.
Wanneer de spanning volledig van het beeld of de herinnering is afgehaald, zeggen veel mensen dat het voelt alsof er een zware last van hen is afgevallen.
Het resultaat: minder ‘overleven’ en meer ‘leven’.
3. Werkt de EMDR-therapie echt?
Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de EMDR-methode bijzonder effectief kan zijn. EMDR is een geprotocolleerde en wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor allerlei angst- en traumagerelateerde klachten en de eerstekeuzebehandeling volgens de meeste internationale behandelrichtlijnen, zoals ook die van de World Health Organization (WHO):
“The psychological interventions with the most evidence for effective treatment of PTSD (post-traumatic stress disorder) are those based on cognitive behavioural therapy with a trauma focus and eye movement desensitization and reprocessing (EMDR). “
Bron: WHO website: www.who.int
4. Hoe snel werkt de EMDR-therapie?
Vaak is de EMDR een snelle methode om verandering teweeg te brengen en is men al na enkele EMDR-sessies opnieuw in staat om de draad van het dagelijkse leven weer op te pakken.
Hoeveel sessies er precies nodig zijn, valt moeilijk op voorhand in te schatten en is afhankelijk van onder meer de complexiteit van de hulpvraag en opgedane levenservaringen.
Daarnaast is iedereen uniek en volgt elk een eigen tempo. De behandeling duurt in het algemeen zo kort mogelijk, maar tegelijk ook zo lang als nodig of gewenst.
Op zoek naar een EMDR-therapeut, regio Leuven?
Onze psychotherapeut & EMDR-therapeut Floor Vens van de groepspraktijk Adfysio in Kessel-Lo accepteert momenteel nieuwe cliënten.
Jouw unieke verhaal, hulpvraag en alles wat je voelt, denkt of zegt, worden steeds in alle veiligheid, zonder oordeel en met respect ontvangen.
Boek een afspraak bij Floor Vens online of bel 016/41 36 12.
Bij vragen kan je ook per e-mail bij Floor terecht