B-vitamines: belangrijk voor je gezondheid

Waar zijn B-vitamines zoal goed voor?

Heb je veel last van stress en spanning? Of kamp je met futloosheid of vermoeidheid?

Bij Adfysio geloven we in een holistische aanpak en weten we dat zulke problemen of symptomen een hele resem aan verschillende oorzaken kunnen hebben. Wij bieden je dan ook graag verschillende, mogelijke oplossingen aan. Een vitamine B-complex is er daar één van.

 

Wat zijn B-vitamines?

 

B-vitamines komen van nature voor in vlees, noten, vis, granen, eieren, groenten en fruit. Mensen met een eenzijdig voedingspatroon, dat veel geraffineerde producten bevat, lopen snel het risico op een tekort. Maar ook andere leefstijlfactoren zoals alcohol drinken en roken hebben een negatief effect op de vitamine B-status.

Aangezien deze vitamines slechts beperkt worden opgeslagen in het lichaam, moeten we ze dagelijks voldoende via de voeding innemen. Ze spelen immers een grote rol in onze energieproductie en stofwisseling.

Voor een optimale werking is het ook belangrijk dat er van elke B-vitamine voldoende aanwezig is omdat ze synergetisch werken en in hun actieve vorm worden aangeboden voor optimale opname.

 

Welk verband is er dan met stress, vermoeidheid en slaapproblemen?

 

Bij stress neemt de behoefte aan B-vitamines toe omdat ze dan extra verbruikt worden o.a. voor de aanmaak van adrenaline. Bij een gebrek hieraan kunnen op termijn slaapproblemen ontstaan, omdat diezelfde B-vitamines ook belangrijke co-factoren zijn bij de productie van melatonine, ons slaaphormoon. Een B-complex kan gebruikt worden om beter te slapen, maar helpt ook om vermoeidheid en futloosheid tegen te gaan en de geestelijke veerkracht te bevorderen.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, liefst met zo weinig mogelijk bewerkte voeding, en om regelmatig ontspanningsmomenten in te plannen.

Wil je graag meer advies? Dan kan je een afspraak maken met onze orthomoleculaire diëtiste.

Wil je graag regelmatig wat meer ontspanningsmomenten inplannen? Boek een live- of online yoga- of pilatesles. We voorzien ook online lessen van slechts 30 minuten voor een snel ontspanningstussendoortje.