B-vitamines: belangrijk voor je gezondheid

Waar zijn B-vitamines zoal goed voor?

Heb je veel last van stress en spanning? Of kamp je met futloosheid of vermoeidheid?

Bij Adfysio geloven we in een holistische aanpak en weten we dat zulke problemen of symptomen een hele resem aan verschillende oorzaken kunnen hebben. Wij bieden je dan ook graag verschillende, mogelijke oplossingen aan. Een vitamine B-complex is er daar één van. Onze voedingsdeskundige en darmtherapeute Ines Slegers beantwoordt graag enkele veelgestelde vragen over B-vitamines.

 

Wat zijn B-vitamines?

 

B-vitamines komen van nature voor in vlees, noten, vis, granen, eieren, groenten en fruit. Aangezien deze vitamines slechts beperkt worden opgeslagen in het lichaam, moeten we ze dagelijks voldoende via de voeding innemen. Mensen met een eenzijdig voedingspatroon, dat veel geraffineerde producten bevat zoals koekjes, chips, frisdrank, ontbijtgranen, …) lopen snel het risico op een tekort. Maar ook andere leefstijlfactoren zoals alcohol drinken en roken hebben een negatief effect op de vitamine B-status.

Zijn er verschillende B-vitamines?

 

Ja, er bestaan inderdaad verschillende B-vitamines zoals B1, B2, B3, B5, B6, B12, folaat en biotine. Voor een optimale werking is het belangrijk dat er van elke B-vitamine voldoende aanwezig is omdat ze synergetisch werken.

 

Vervangen B-vitamines bepaalde voeding?

 

B-vitamines spelen een sleutelrol in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Maw B-vitamines zijn belangrijk voor een betere energieproductie en stofwisseling. Ze zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters en voor een goede werking van het zenuwstelsel waardoor ze geheugen, stressbestendigheid en een positieve instelling ondersteunen. Maar daarnaast is het uiteraard belangrijk om gezond en gevarieerd te (blijven) eten, liefst met zo weinig mogelijk bewerkte voeding en om regelmatig ontspanningsmomenten in te plannen. Lees ook ons blogartikel ‘Stressvolle periode? Welke voeding eet je best (niet)?’

 

Wat zijn de voordelen van B-vitamines?

 

B-vitamines dragen bij tot *:

  • een normaal energiemetabolisme (B1, B2, B3, B5, B6, B12 en biotine)
  • een normale werking van het zenuwstelsel (B1, B2, B3, B6, B12 en biotine)
  • normaal psychologische functioneren (B1, B3, B6, B12, folaat en biotine)
  • vermindering van vermoeidheid (B2, B3, B5, B6, B12 en folaat)
  • een normale werking van het immuunsysteem (B6, B12 en folaat)
  • een normaal lipiden metabolisme en normaal homocysteïne metabolisme (choline)
  • een normale werking van het hart (B1)

 

Kunnen B-vitamines  een student ondersteunen in de blok- en examenperiode?

 

Ja, B-vitamines zijn nodig voor een optimaal denk- en leervermogen en een goed functionerend geheugen aangezien ze essentieel zijn voor de aanmaak van neurotransmitters en de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast spelen deze vitamines een sleutelrol in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en ondersteunen op die manier het energieniveau en sterkere prestaties tijdens de examens.

 

 

Hoe kunnen B-vitamines  je ondersteunen bij je slaapproblemen?

 

Bij stress neemt de behoefte aan B-vitamines toe omdat ze dan extra verbruikt worden o.a. voor de aanmaak van adrenaline. Bij een gebrek hieraan kunnen op termijn slaapproblemen ontstaan, omdat diezelfde B-vitamines ook belangrijke co-factoren zijn bij de productie van melatonine, ons slaaphormoon. Een B-complex kan gebruikt worden om beter te slapen, maar helpt ook om vermoeidheid en futloosheid tegen te gaan en de geestelijke veerkracht te bevorderen.

 

Heb je advies nodig over B-vitamines?

 

Wil je graag meer advies over je voeding en/of welke supplementen je kunnen verder helpen? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten (live of online) met onze orthomoleculaire voedingsdeskundige en darmtherapeut Ines Slegers. Je kunt haar een mailtje sturen of je boekt hieronder rechtstreeks in haar online agenda.

* Bron: Nutrisan

Waar kan ik B-vitamines kopen?

 

Bij Adfysio hebben we met veel zorg enkele kwalitatieve supplementen geselecteerd die je kunt aankopen via onze webshop.

Zo kan je ook bij ons terecht voor B-vitamines van Nutrisan, die alle 8 B-vitaminen in een goed opneembare vorm bevatten voor 27,5 euro (voor 60 capsules). Ophalen kan binnen de 2 werkdagen na je online bestelling in onze Adfysio groepspraktijk (Diestsesteenweg 178 in Kessel-Lo) tijdens de openingsuren.

 

Gebruik & dosering (standaard): 1 capsule per dag, bij de maaltijd

Ingrediënten: cholinebitartraat, capsule (omhulling (hydroxypropylmethylcellulose),  kleurstof (kopercomplexen van chlorofylinen)), inositol, PABA, vulstof (microkristallijne cellulose), antiklontermiddel (siliciumdioxide), calcium-D-pantothenaat, nicotinamide, natriumriboflavine-5’-fosfaat, thiaminewaterstofchloride, antiklontermiddel (magnesiumstearaat), pyridoxal-5’-fosfaat, calcium-L-methyltetrahydrofolaat, biotine, methylcobalamine

Dit product is VEGAN.

Waarschuwing: De dagelijkse aanbevolen dosis niet overschrijden. NutriVit B Forte is een voedingssupplement en mag niet als vervanging worden gebruikt van een gevarieerde, evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl. Koel en droog bewaren. Buiten het bereik van kinderen houden. Raadpleeg voor gebruik uw arts in geval van zwangerschap of borstvoeding. Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.