Menopauze: zit het tussen je oren?

Menopauze: zit het tussen je oren?

Adfysio menopauze coach Inge Delva beantwoordt deze veelgestelde vraag.

Ik schrijf het de laatste tijd steeds vaker: de menopauze is veel meer dan alleen maar een fysiek proces. Het is een fysieke, mentale en emotionele transformatie die je leven grondig op zijn kop kan zetten. Maar welke van deze drie is het meest doorslaggevend? …

1 – Fysiek: De taaie tango tussen je eierstokken en je brein.

Laat ons beginnen met het fysieke, wellicht het meest voor de hand liggende. Daar is natuurlijk dat veranderingsproces dat zich in je lichaam afspeelt. De hele hormonensanteboetiek die op zoek gaat naar een nieuw evenwicht. Je zou denken dat dit proces aangestuurd wordt vanuit de eierstokken. En dat klopt ook, maar slechts gedeeltelijk. Want ook je brein – meer bepaald de hypothalamus – is erbij betrokken. Die ziet de sterke daling van je geslachtshormonen als een levensbedreigend proces. Oestrogeen is immers betrokken bij talloze lichaamsfuncties. Van de gezondheid van je bloedvaten over het smeren van je gewrichten tot het regelen van je lichaamstemperatuur of de energiehuishouding in je hersenen. Je brein slaat dus alarm zodra je progesteron- en oestrogeenniveau begint te dalen, en maant de hypofyse aan om grotere dosissen FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) aan te maken. Met als doel: de eierstokken opnieuw tot actie aanzetten. Zonder resultaat, maar met grote hormoonschommelingen als gevolg. Enter de symptomen…

Aan die fysieke ongemakken wordt er heel veel aandacht besteed als het gaat over de menopauze. We willen zo snel mogelijk van de symptomen af. Bijvoorbeeld via hormoontherapie, of via aanpassingen in je levensstijl. Tegelijk is dat slechts één luik van het verhaal.

2 – Mentaal: Je gedachten over je menopauze sturen je gevoelens aan.

 

Enerzijds is er dus dat fysieke proces, maar je mind gaat daar ook nog eens van alles over denken. Hoe kijk je naar ouder worden? Denk je: “ik word alleen maar lelijker”, elke keer als je in de spiegel kijkt? Of kan je ook de schoonheid zien van je ouder wordende lichaam? Ga je in de weerstand als je merkt dat je minder energie hebt of wanneer je gewrichten pijn doen? Of kan je jezelf zacht toespreken en wat extra rust gunnen? En welke gedachten, overtuigingen en angsten heb je als het gaat over ouder worden? Vind je verandering sowieso moeilijk? Of kan je je overgeven aan het proces waarin je lichaam zich bevindt?

Weet dat je gedachten je gevoelens aansturen. Dus de gedachte die je over iets hebt, creëert het gevoel dat je enkele tellen later ervaart. Ik licht het graag toe met een anekdote van iets wat met mij gebeurde vorig weekend. Ik was met mijn lief onderweg, en we besloten wat selfies te nemen als herinnering aan de mooie dag die we samen doorbrachten. Toen we de foto’s bekeken, voelde hij mijn energie veranderen. Ik was minder blij, minder zorgeloos. En hij had gelijk: in mijn lijf had zich een triest gevoel genesteld, op enkele seconden tijd. Gelukkig kon ik de emotie die ik voelde, terugbrengen naar de gedachte die ik enkele seconden eerder had gehad: dat mijn kop toch zo dik leek de laatste tijd op foto.

Dat beseffen, gaf me de kans om iets te doen aan die gedachte. En daar zit ‘m de truc: als je grip krijgt op je gedachten, dan krijg je ook vat op je menopauze. Hormoontherapie en aanpassingen in je levensstijl nemen namelijk niet alle uitdagingen weg. Al helemaal niet de gedachten die je hebt en emoties die je voelt bij je ouder wordende lichaam, veranderende relaties, verminderende energie of over de constante pijn in je gewrichten.

3 – Emotioneel: Een roep om gezien te worden en ruimte te krijgen.

 

Tot slot is er het emotionele luik van de menopauze. Enerzijds kunnen er oude emoties weer opduiken, anderzijds kan je over het feit dát je in de menopauze bent ook bepaalde emoties ervaren. Misschien is er boosheid omdat je nu weer op zoek moet naar een nieuw evenwicht. Misschien is er verdriet omdat je huid niet meer zo strak is, omdat je relatie erop achteruitgaat, omdat je je niet meer mooi voelt of je seksuele leven niet meer is wat het was.

En zie je: daar zit dan weer die gedachte onder. “Ik ben niet meer mooi”, “ik stel waarschijnlijk mijn partner teleur omdat ik zo weinig zin heb in intimiteit”, “ik ben onzichtbaar geworden nu ik ouder ben”, “wie zit er nu op mij te wachten”, “ik tel niet meer mee op het werk”, “ze kijken niet meer naar me op straat”…

Als je ’t mij vraagt, willen onze emoties maar één ding, en dat is ruimte krijgen, gezien worden. Of het nu boosheid is, teleurstelling, rouw of verdriet: ze mogen er allemaal zijn. Het is maar door ze er te laten zijn, dat we hun intensiteit kunnen doen afnemen. Wat als je in deze levensfase – eindelijk – al je emoties zou omarmen en ruimte zou geven? Kijk eens naar de boodschap die ze je brengen. Wat zouden ze willen dat er anders is? En welke gedachte zit daarachter? Misschien kan je dié veranderen?

Dus …

 

Je menopauze zit dus enerzijds letterlijk tussen je oren (in je brein) en tegelijk ook figuurlijk. In je mindset, die heel veel – zo niet alles – bepaalt in hoe je ermee omgaat. En vergis je niet: ik wil niet vervallen in overmatig positief denken, en al zeker niet ontkennen dat dit hele proces soms gewoon verdomd moeilijk is. Maar je gedachten: daar kan je wel degelijk vat op krijgen. Hinderende gedachten die ervoor zorgen dat je je verdrietig, boos of teleurgesteld voelt, kan je vervangen door meer constructieve gedachten die een andere emotionele beleving creëren.

Dat is niet altijd makkelijk, ik weet het. Neem gerust contact op als je hulp wil bij het mentale en emotionele aspect van je menopauze. Ik begeleid je graag.

Twijfels? Dat begrijp ik. We kunnen tijdens een gratis kennismakingsgesprek elkaar wat beter leren kennen en als je vragen hebt, dan kan je die zeker stellen. Dit kan live of online.

En laat gerust ook weten hoe deze blog bij je binnenkwam. Ik ben benieuwd!

Veel liefs en fijne dag!

Inge Delva
Menopauze coach bij Adfysio – Kessel-Lo (Leuven)

Interesse?

 

> Lees meer over menopauzecoaching

> Boek je eerste kennismakingsgesprek via menopauzecoaching@adfysio.be

Lees meer over Inge