De feestdagen gezond(er) doorkomen

Vier gezond feest met de volgende tips!

De feestdagen… Een periode van vriendschap, familie, gezelligheid en vooral: veel en lekker eten!

Vaak wordt deze maand als een moment genomen om je eens ‘goed te laten gaan’, om vanaf januari dan weer te beginnen opletten. Maar gezond is dit niet per se: het is net beter om de feestdagen op zo’n normaal mogelijk ritme door te komen. Dit betekent: geen maaltijden overslaan, geen binge-eating en voldoende blijven bewegen!

Wat als we je zouden zeggen dat je voldoende van de feestdagen en het lekkere eten kan genieten, zonder jezelf té veel te ontzeggen en veel te hard te zijn voor jezelf wanneer het nieuwe jaar start?

Onze diëtiste Katleen heeft alvast enkele tips om de feestdagen zo gezond mogelijk door te komen:

 • Drink een glas water na elk alcoholisch drankje: dit helpt niet alleen bij het voorkomen van een kater, maar vermijdt ook dat je je remmingen verliest en meer zin krijgt in vet- en suikerrijk voedsel. Daarnaast zorgt het water dat je sneller vol zit, waardoor je dus minder zal eten
 • Sla geen maaltijden over in aanloop van de feestdagen: probeer zoveel mogelijk in je normale ritme te blijven
 • Vermijd zoete alcoholische dranken. Brut of extra brut champagne is een betere optie dan demi-sec en droge wijnen bevatten minder calorieën dan hun zoete varianten
 • Begin met een kleine portie en kauw langzaam, je kan nog altijd bij scheppen
 • Groenten zijn altijd een goede keuze: als je zelf gastvrouw of gastheer bent kan je bv. groenten voorzien bij het aperitief met kaas of een lekkere dipsaus. Of bedien jezelf met een extra portie soep of extra groenten bij de hoofdmaaltijd
 • Probeer de “extraatjes” te laten liggen bv. het broodje bij de soep of het koekje bij de koffie
 • Eet alvast iets kleins voordat je naar het feestdiner vertrekt zodat je niet met grote honger toekomt en niet aan de verleidingen kunt weerstaan
 • Let op met sauzen en fruitsap
 • Kies voor een licht dessert: ijs- of fruitdesserts zijn vaak  lichter dan de zware chocoladedesserts of kerststronken

 

Enkele lekkere, lijnvriendelijke drankjes voor tijdens het feestdiner:

 • Extra brut champagne, aangezien dit een pak minder suiker bevat dan de demi-sec soorten
 • Wodka Kombucha: kombucha is een probiotische, bruisende, gefermenteerde drank die arm is aan suiker en verkrijgbaar is in schillende smaken. Voeg een scheutje wodka toe en je hebt in no time een verfrissend aperitiefdrankje!
 • Whisky met cola zero of bacardi in plaats van whisky: door cola zero te gebruiken in plaats van gewone cola vermijd je op een eenvoudige manier dat je onnodige calorieën inneemt
 • Skinny Bitch Cocktail: deze cocktail heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Slechts 3 ingrediënten: wodka, spuitwater en citroensap!

 

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Doe tijdens de feestdagen een wandeling voor en na de maaltijd, parkeer de auto wat verder wanneer je kerstinkopen gaat doen, neem de trap in plaats van de lift en hou je zo goed mogelijk aan je vaste beweeg- of sportroutines.

Bij Adfysio kan je daarnaast ook terecht voor beweging voor het hele gezin: er wordt een hele resem yoga- en pilateslessen aangeboden voor volwassenen, alsook pre- en postnatale yoga en vanaf januari breidt ons aanbod ook uit naar yoga voor kinderen!

Hou ons uurrooster in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates. Vanaf januari zullen er ook extra lessen pilates en yoga doorgaan alsook nieuwe workshops.

Wil je graag eens een persoonlijke analyse van je voeding laten maken? Je kan online een afspraak maken bij onze diëtiste Katleen: