Last van een winterdip?

5 tips om je serotoninepeil te boosten!

Serotonine – ook wel het gelukshormoon genoemd – helpt een winterdip te voorkomen of te verdrijven. Het zorgt voor een betere stemming en nachtrust en een algemeen ontspannen gevoel.

Een tekort aan serotonine kan leiden tot gevoelens van depressiviteit en angst, spanningshoofdpijn en een lagere pijndrempel. Stress is één van de grootste oorzaken van serotoninetekort, maar ook alcohol en een tekort aan vitamines B3 en B6 en magnesium kunnen tot een tekort leiden.

Wij geven je graag enkele tips om je serotoninepeil te boosten:

  • Ontbijt elke dag! Serotonine wordt vooral ochtends aangemaakt uit volkorenproducten en voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten. Dit aminozuur tref je aan in bananen, melk, chocolade, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes. Ook pure cacao stimuleert de aanmaak van serotonine. Los de cacao op in amandel- of kokosmelk en voeg kurkuma toe, een kruid en antioxidant dat de aanmaak van serotonine bevordert.
  • Drink 1,5 à 2 liter water per dag zodat je lichaam optimaal voedingsstoffen kan opnemen en neurotransmitters zoals serotonine kan aanmaken.
  • Neem regelmatig een warm bad. Warmtegevoelige neuronen in onze hersenen zorgen bij een stijgende lichaamstemperatuur voor een grotere hoeveelheid van dit feelgood-hormoon.
  • Maak elke dag een wandeling buiten, het liefst vroeg in de ochtend. Zelfs op bewolkte dagen kan het zonlicht je huid bereiken en zo de aanmaak van serotonine bevorderen.
  • Ga ’s morgensvroeg joggen in de buitenlucht. De perfecte boost voor je serotoninepeil!

Daarnaast is beweging één van de grootste ‘geluksmakers’ die de neurotransmitters endorfine, dopamine én serotonine helpen produceren. Ontdek ons gevarieerde bewegingsaanbod en neem je geluk in eigen handen.