Wat is Pilates?

Wat is Pilates?

Pilates in een notendop

 

Pilates is een workout methode die de nadruk legt op diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en een goede houding. De techniek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld door de Duitse uitvinder Joseph Pilates. Pilates noemde zijn methode Contrology omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt op de spieren, die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

Pilates bestaat uit een reeks van vloeiende oefeningen die uitermate geschikt zijn om weer te starten met sporten na een revalidatie, een kwetsuur of bevalling. De meer inspannende vorm (d.i. intermediate) daagt je meer uit en vraagt wel degelijk een lichamelijke inspanning.

Samengevat is Pilates een ideale mix tussen inspanning, ademhaling en stretching die zowel inspannend als ontspannend zal aanvoelen op fysiek en mentaal niveau.

Als osteopaat en revalidatiedeskundigen raden we Pilates vaak aan als sport, zowel curatief als preventief.

De 6 Pilates Principes

 

Pilates is gebouwd op 6 principes:

Uitlijning en precisie: Alle oefeningen tijdens onze sessie hebben een duidelijke structuur, vorm en optimale dynamiek. Het helpt verkeerde bewegingspatronen te herprogrammeren wat resulteert in een betere lichaamshouding waardoor het ook helpt in het voorkomen van blessures.

Ademhaling: In alle oefeningen en bewegingen wordt de ademhaling geïntegreerd. Zo behouden we onze focus en vergroten we de zuurstoftoevoer. Een doelgerichte correcte ademhalingstechniek helpt om het lichaam te stretchen en spanning los te laten.

Concentratie: Concentratie is de belangrijkste factor in de verbinding tussen lichaam en geest. In alle oefeningen geven we aandacht aan de bezigheid in het moment. Na de les ervaar je een gevoel van rust. Je hoofd is leeg en je bent meer in contact met je lichaam.

Centrering: Elke beweging gaat van binnen (ook wel het Powerhouse genoemd) naar buiten. Alle energie voor de oefeningen komt uit het krachtcentrum en vloeit voort naar andere lichaamsdelen. De meeste Pilatesoefeningen zijn direct of indirect gericht op het verstevigen van dit inwendig korset.

Controle: Pilates vereist volledige beheersing van je lichaam en geest. Iedere beweging voeren we nauwkeurig uit. Zo hebben we volledige controle over de uitgevoerde bewegingen. Wist je trouwens dat leren bewegen vanuit controle je zelfvertrouwen geeft?

Flow of vloeiende bewegingen: De volledige sessie bestaat uit een vloeiende opeenvolging van oefeningen. Deze manier van bewegen verhoogt de soepelheid van gewrichten en spieren terwijl het lichaam getraind wordt in het verlengen en bewegen in een ritme.

 

Pilates in Adfysio

 

Wil je ook graag eens een pilates les meevolgen met één van onze ervaren lesgevers? Wij bieden verschillende soorten pilates aan: Soft Pilates, Pilates voor Beginners en Pilates Open Level.

Soft Pilates is de zachtste manier om met pilates te starten. Dit is een toegankelijke les die veel ruimte biedt voor aanpassingen en correcties bij bepaalde klachten, kwetsuren of ouderdomskwaaltjes. Ook ideaal voor te starten met sporten tijdens of vlak na je revalidatie. Deze stijl van pilates is perfect voor jouw eerste pilates les. Hier worden de oefeningen stap voor stap uitgelegd, met veel instructies. Het tempo wordt afgestemd op de deelnemers en wordt naargelang je eigen vooruitgang mee opgebouwd. Er wordt steeds veel informatie gegeven waarom we welke houding doen en waar we precies aan werken. Er is veel ruimte voor hulp en correcties. Bovendien worden de basisprincipes qua ademhaling en lichaamshouding hier uitgebreid uitgelegd.

Pilates Open Level is geschikt voor alle niveaus. Iedereen kan aan deze les deelnemen, er worden steeds verschillende variaties getoond en uitgelegd. Je kan dus zelf kiezen hoe ver je je verdiept in de houding en in samenspraak met je lichaam kan je jezelf meer uitdagen of je basishouding versterken en verdiepen.

Spicy Pilates is geschikt voor alle niveaus maar is voor zij die het wat intenser willen.

Bij vragen kan je altijd bij ons terecht via het emailadres groepslessen@adfysio.be.