19 okt Stress ondersteunen met de juiste voeding en supplementen
Stress ondersteunen met de juiste voeding en supplementen
Iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken: stress. Stress hoort bij het leven en is niet per definitie ongezond. Wanneer acute stress echter overslaat naar chronische stress kan dit op termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten.
Om je lichaam (en geest) in tijden van stress te ondersteunen, kan je uiteraard focussen op gezonde voeding, voldoende beweging, een goede nachtrust en ontspanning. Daarnaast heeft je lichaam soms een extra duwtje in de rug nodig om weer in balans te komen. En daarbij kunnen supplementen helpen.
Voeding
Goede voeding ondersteunt het hormonale systeem, het immuunsysteem en het herstel van het lichaam.
Enkele tips om je lichaam te helpen in balans te brengen:
Kies voor:
- Onbewerkte, vezelrijke producten (waar het kan biologisch)
- Verwarmende voeding (lauwwarm, gestoomd, verwarmende kruiden zoals kaneel, gember, kurkuma,…)
- Groenten: 600 gram per dag / fruit: max. 2 à 3 stukken, bij voorkeur in de voormiddag
- Gezonde vetten: vette vis (makreel, sardines, ansjovis, zalm, haring, forel), noten, zaden, avocado, olijfolie,…
- Voldoende drinken: zuiver water, soep, biologische kruidenthee
- Hoogwaardige eiwitten zoals vis, gevogelte, ei, peulvruchten,…
Vermijd (of met mate):
- Geraffineerde suikers en witmeelproducten
- Alcohol, koffie, frisdranken
- Overmaat aan dierlijke voeding en verwerkte vleeswaren
- Chocolade
Ondersteunen met kruiden, vitamines en mineralen
Naast voeding kan het inzetten van bepaalde supplementen een meerwaarde betekenen in de fysieke en mentale ondersteuning bij stress.
ADAPTOGENE KRUIDEN zoals Ashwagandha en Rhodiola Rosea
Adaptogenen zijn geneeskrachtige planten die het adaptatievermogen van het lichaam, ofwel het vermogen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, vergroten.
Ashwagandha bijvoorbeeld, werkt rustgevend en ontspannend in stresssituaties en werkt bevorderlijk op de natuurlijke slaap. Rhodiola helpt bij stress, spanning, angst en depressie. Het werkt daarnaast ook op het autonome zenuwstelsel en helpt de balans tussen sympathische en parasympathische zenuwstelsel te herstellen zodat er meer rust in het systeem komt en herstel kan optreden.
Rhodiola heeft bovendien energieverhogende eigenschappen, beschermt het zenuwweefsel tegen beschadiging en ondersteunt het immuunsysteem.
Let wel op met het gebruik van adaptogenen in combinatie met: stimulantia, slaapmiddelen en alcohol.
MAGNESIUM
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn. Het wordt ook geassocieerd met de verbetering van de slaapkwaliteit en verhoging van de melatonineproductie. Magnesium wordt ook wel het antistress-mineraal genoemd en verhoogt de stressbestendigheid.
VITAMINE B-COMPLEX
De verschillende B-vitamines spelen een sleutelrol in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en zijn dus belangrijk voor een betere energieproductie en sterkere prestaties. Ze zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters en voor een goede werking van het zenuwstelsel waardoor ze geheugen, stressbestendigheid en een positieve instelling ondersteunen.
VITAMINE D
Vitamine D is onder andere belangrijk voor sterke botten en tanden, verhoogt de weerstand tegen infecties en ondersteunt de werking van het zenuwstelsel, de hersenfuncties en de geestelijke veerkracht. Bovendien werkt vitamine D positief op stemming en welbevinden.
OMEGA 3-VETZUREN
EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn van wezenlijk belang voor het normaal functioneren van een breed scala aan lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem, de energieproductie, de hersenen, communicatie tussen lichaamscellen en prikkelgeleiding in zenuwcellen.
Kortom, de juiste voeding en (kortstondig) gebruik van supplementen kan je lichaam (en geest) ondersteunen tijdens stressvolle periodes. Belangrijk om weten is dat het inzetten van supplementen best individueel bepaald wordt. Ook is er een enorm verschil in de vormen van vitamines en mineralen die je terugvindt in deze supplementen. Hoe weet je bijvoorbeeld of je best magnesium, vitamine D of een adaptogeen inzet? En welke vorm van magnesium zet je best in om een optimale werking te waarborgen?
Voedingsadvies bij Adfysio Kessel-Lo
Mocht je hier graag in begeleid worden, boek dan gerust een afspraak in bij onze voedingsdeskundige Ines Slegers.
Zij neemt je met plezier mee in de wondere wereld van supplementen en helpt je bij de aanpak van stress door middel van voeding, slaap en leefstijl.
Bij vragen en een gratis kennismakingsgesprek (live of online) kan je ook altijd bij Ines terecht via het e-mailadres voedingsadvies@adfysio.be.