Omgaan met rug- en nekklachten

Ontdek onze rug- en nekschool en core stability lessen

Heb jij last van rug- en nekklachten? Vaak is men ervan overtuigd dat de oorzaak van rug- en nekklachten te wijten is aan verkeerd zitten, staan of buigen. Maar is dit nu effectief ook zo? Neen!

Variëren tussen verschillende houdingen

Een “juiste” houding bestaat niet. Er is geen enkele evidentie voor een optimale houding, alsook geen evidentie dat het vermijden van “incorrecte” houdingen lage rugpijn kan voorkomen.

Wél is het variëren tussen verschillende houdingen belangrijk en wetenschappelijk ondersteund. Daarom is het belangrijk verschillende houdingen te verkennen, inclusief degene die je het vaakst vermijdt. Veranderen van gewoontehoudingen kan verlichting geven.

Bij mensen met rug- en nekklachten zien we vaak dat zij zich niet meer soepel gaan bewegen en zoveel mogelijk hun rug en nek stijf gaan houden. Maar wanneer een gewricht geïmmobiliseerd wordt, gaat het zwakker worden. Wat denk je dat er zal gebeuren als je je rug of nek altijd recht houdt? Belasting is niet slecht, integendeel, de juiste belasting van een gewricht zorgt ervoor dat het gezond blijft.

Dit doen we in de core stability lessen. We gaan samen trainen aan controle, stabiliteit en kracht, waarbij we eerst kijken naar wat je kan en van daaruit de oefening moeilijker of makkelijker maken. We maken gebruik van ons eigen lichaamsgewicht als ook van therabanden. Doordat we werken in kleine groepen, wordt een continue begeleiding gegarandeerd.

Praktisch

Het rug- en nekschool traject start op 25/04 en bevat 5 lessen theorie en 5 lessen praktijk. Aangezien het een traject is, is het de bedoeling dat je je voor alle 10 sessies engageert. Eén les later instappen kan, maar het is niet de bedoeling om later nog in te stromen.

In de core stability lessen kan je instappen wanneer je wilt.