brain gut axis

De brain-gut axis

Zijn jouw darmen in balans?

Dat je hersenen de buik aansturen is iets dat je waarschijnlijk al wist. Maar wist je ook dat je darmen net zo slim zijn als je hersenen en daarmee kunnen bepalen hoe je je voelt? Dat verdient een extra woordje uitleg.

De darmen: ons tweede brein

Kort gezegd: ons spijsverteringsstelsel loopt van mond tot kont. Deze hele weg is bedekt met slijmvliezen en ongelofelijk veel zenuwcellen. Bovendien hebben de darmen nog eens de aanwezigheid van een héél aantal bacteriën (ruim 2 kg!). Dit maakt van onze darmen een gevoelig en ingenieus systeem. De darmen hebben evenveel zenuwcellen als onze hersenen en kunnen volledig zelfstandig functioneren. Niet gek dus dat onze darmen het tweede brein worden genoemd!

Langs de hersen-darm as (the brain-gut axis), de verbinding tussen ons brein en de darmen wordt er heel wat heen en weer gecommuniceerd. De bacteriën in onze darmflora produceren bepaalde stoffen om de communicatie via zenuwcellen mogelijk te maken. Als deze communicatie niet goed verloopt kunnen er klachten ontstaan.

brain gut axis

Het verband tussen je darmen en je geluksgevoel

Wist je dat onze eigen darmflora maar liefst 90% van het lichaamseigen serotonine, het bekende gelukshormoon, produceert? Serotonine zorgt voor een goede communicatie tussen de zenuwcellen in je darmen en in je hersenen en heeft bovendien een grote invloed op je stemming.

Ook produceren onze darmbacteriën GABA bijvoorbeeld, een stofje dat ervoor zorgt dat we ons rustiger en minder angstig voelen.

Zijn jouw darmen in balans?

Onze darmflora bepaalt niet alleen hoe we ons voelen, het bepaalt ook hoe goed we verteren en of we voldoende vitamimen en mineralen opnemen. Bovendien stuurt het ook ons immuunsysteem aan. Dit wil zeggen dat onze darmen mee bepalen hoe ons lichaam reageert op een infectie of op een aanval van buitenaf.

Heel wat processen dus waar onze darmen een rol in spelen. Niet te gek voor woorden dus dat de gezondheid van onze darmen van onschatbare waarde is! Als onze darmen niet in balans zijn kunnen er dus heel wat symptomen en klachten ontstaan. Chronische stress, vermoeidheid, eenzijdig of ongezond eten, medicatie (met name antibiotica) zijn maar enkele voorbeelden waardoor we een disbalans of verarming krijgen van onze darmbacteriën.

Hoe wij je kunnen helpen

Hier spelen we dan ook graag op in bij Adfysio. We trachten jouw probleem te benaderen met  een multidisciplinaire aanpak waarbij we de klachten en symptomen wat ruimer proberen te benaderen om zo een langduriger resultaat te bekomen. Boek je afspraak bij de osteopaat of orthomoleculaire therapeut voor het juiste advies.

Wil je hierover meer informatie? Kijk dan zeker eens op onze website www.adfysio.be of boek een balanspakket via onze webshop. In dit pakket krijg je een analyse bij drie verschillende therapeuten waarbij we gaan kijken of jij in balans bent en waar wij je eventueel bij kunnen helpen om het uiteindelijke evenwicht te vinden.