Klinisch psycholoog
Hallo en welkom! Ik ben Brigit Van Cauwelaert, klinisch psychologe en gepassioneerd door het proberen te begrijpen van de menselijke psyche. Volwassenen kunnen bij mij terecht voor individuele gesprekstherapie.
In 2011 behaalde ik mijn master of science klinische en gezondheidspsychologie, optie volwassenen, aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ik voltooide daartoe een stage in het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven in Kortenberg in een psychoanalytisch psychotherapieprogramma voor persoonlijkheidsmoeilijkheden en op een afdeling voor verslavende middelenproblematiek vanuit een cliëntgericht kader.
Mijn bachelor of Arts first class honours psychology behaalde ik in 2009 aan McGill University in Montreal, Canada. Ik deed er een stage in het Douglas Mental Health University Institute op een cognitief-gedragstherapeutische herstelafdeling voor mensen met psychotische stoornissen.
Na het behalen van mijn Master in 2011 keerde ik terug naar Canada en deed er nog extra stage in het Douglas Mental Health University Institute op cognitief-gedragstherapeutische afdelingen voor bipolaire en depressieve stoornissen, angststoornissen en persoonlijkheidsmoeilijkheden. Nadien bleef ik op die afdeling nog een tijdje werken. Later werkte ik in Canada ook in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg met mensen met persoonlijkheidsmoeilijkheden. In Montreal volgde ik ook een opleiding rondom het psychoanalytische concept van Objectrelaties. Objectrelaties dragen we met ons mee vanuit onze vroege hechtingservaringen. Het zijn de blueprints van hoe we onszelf en anderen beleven, ze kleuren ons huidige zelfbeeld en interpersoonlijke relaties.
Alvorens mijn studie in de klinische psychologie aan te gaan, behaalde ik een kandidaats- en licentiaatsdiploma geschiedenis (2002) en een kandidaatsdiploma moraalwetenschappen (2003) aan de Universiteit Gent. Deze verscheidenheid aan studie in de mens- en cultuurwetenschappen geeft mij een rijk perspectief op wat het betekent mens te zijn, als individu maar ook als deel van een groep.
Een behoefte aan evenwichtige verbinding én een behoefte aan autonomie zie ik steevast als rode draad doorheen de menselijke ontwikkeling. Mijn empathisch vermogen en fijngevoeligheid hebben zich sterk ontwikkeld tijdens deze studies en professionele ervaringen.
Jij bent echter de expert van jouw unieke levensverhaal. Tijdens gesprekstherapie probeer ik in de eerste plaats door empathisch en actief te luisteren een emotioneel veilig kader te scheppen waarin jij volledig op verhaal kan komen en moeilijke en pijnlijke gevoelens onder woorden kan brengen. Ik kan jou helpen woorden te geven aan jouw pijn, verdriet, angst of boosheid. “Mettre des mots sur les maux”. Hierdoor vinden er reeds positieve neurologische veranderingen plaats. Bovendien helpt het je om een verhaal, een narratief, te scheppen dat voor jou zinvol aanvoelt, rondom je persoon, je beleving, je interpersoonlijke relaties en je leven. Doorheen dit spreken, ontdek je stapsgewijs wat jij voelt, denkt, wat jou drijft, wat je verlangt, wat voor jou belangrijk is in het leven, waar jouw grenzen liggen. Als psychologe zal ik zo neutraal mogelijk naar jou luisteren. Toch zal ik je soms ook zachtjes proberen te confronteren, om je te helpen in jouw groeiproces. Het werk dat we binnen de gesprekstherapie doen kan jou ertoe aanzetten om constructieve beslissingen voor je leven te nemen en in de buitenwereld zaken te ondernemen die jouw groeiproces ook weer kunnen bevorderen.
Als klinisch psychologe ben ik in het bijzonder geïnteresseerd in hoe hechtingsrelaties uit de vroege kindertijd maken dat we een bepaalde hechtingsstijl hebben, die op zijn beurt een leven lang een invloed kan uitoefenen op het basisvertrouwen dat we voelen (of niet), hoe we onszelf en anderen beleven, de kwaliteit van onze interpersoonlijke relaties, hoe we omgaan met innerlijke spanningen en moeilijke emoties en onze capaciteit tot mentaliseren. Mentaliseren is het zich een voorstelling kunnen maken van de drijfveren van onszelf en anderen om op een bepaalde manier te reageren. Dit helpt vaak om situaties beter te begrijpen, te voorspellen en te verwerken. Binnen de emotionele veiligheid van de therapeutische relatie kunnen we de capaciteit tot mentaliseren oefenen. Zo kunnen je innerlijke gevoel van veiligheid, je zelfbeleving en interpersoonlijke relaties en je tolerantie voor innerlijke spanningen verder groeien, waardoor symptomen kunnen verminderen en je welzijn kan verbeteren.
Ik kan ook gebruikmaken van mindfullnesstechnieken om te leren innerlijke spanningen te tolereren, onder andere door te ervaren dat die van voorbijgaande aard zijn, een beetje zoals wolken die voor de zon verschijnen, maar dan ook altijd weer verdwijnen.
Ik ben dankbaar dat we bij Adfysio de kans hebben om multidisciplinair te werken. Dit laat ons toe om eventueel gelijktijdig met de gesprekstherapie binnen het team door te verwijzen naar diensten rondom revalidatie, beweging en voeding. Er bestaat immers een belangrijke wisselwerking tussen mind en lichaam.
Mijn moedertaal is Nederlands, maar indien dit voor jou comfortabeler aanvoelt, kunnen we de gesprekstherapie in het Engels of in het Frans doen.
Het zachte kabbelen van een beekje in een frisgroen lentebos, de warme gele stralen van een herfstzonnetje doorheen wat nog overblijft van het bladerdak, een ros eekhoorntje dat hoog in een immergroene dennenboom schichtig wegritst, samen met mijn kinderen nootjes zoeken in een rood-bruin blaadjestapijt, met mijn gezin een strandwandeling maken onder een staalblauwe hemel, met lieve mensen hartverwarmende liederen zingen rond de oranje gloed van een knisperend kampvuur. Dat zijn enkele van de eenvoudige geneugten van het leven die mij energie en een gevoel van zingeving geven, die mij verbinden met een wonderbaarlijk groter geheel dat mijn eigen wezen overstijgt.